Januari: hanen slachten

Variatie daar hou ik van. Dit jaar was dan ook mijn goede voornemen om iedere maand iets nieuws te leren of te ondernemen.

Hanen slachten, tja, dat was best een pittige om mee te starten. Ik eet zelf wel eens een stukje vlees, zou ik het ook zelf kunnen slachten? Als kind had ik mijn opa regelmatig een kip zien slachten, uren stond hij de kip te ontdoen van de veren. Mijn interesse had het toen absoluut niet en mijn nieuwsgierigheid werd door mijn opa ook niet heel erg op prijs gesteld.

Mijn voornemen om een haan of kip te slachten liet ik vallen in de buurt waar ik woon en het duurde maar even en ik kreeg een appje: Bertha we gaan vanmiddag hanen slachten, kom je? Nu had ik eerst een verjaardag maar daarna was ik er klaar voor. Het ergste was toen al achter de rug, het doden. Daar lagen 10 hanen die elkaar de tuin uitvochten en inmiddels ook het terrein buiten de tuin verkenden en daarmee voor gevaarlijk situaties zorgden op de weg.

Eerst was er koffie, ik kon nog even wennen aan het idee dat het nu dan echt ging gebeuren. Stuk voor stuk bekeek ik de hanen die daar op een rijtje lagen te wachten. Ik koos die met de mooiste veren uit. Hij was nog warm. Voorzichtig pakte ik ‘m op en bracht een touw aan om zijn poot zo dat ik hem op kon hangen. Bij het eerste veertje zei ik nog sorry maar daarna veranderde de haan in een studie object. Wow wat zit een haan toch prachtig in elkaar. De spieren, de pezen, het geraamte en hoe het weer omhuld is door een velletje. Alle organen mooi op hun plek.

Vleugels verwijderen, heel veel plukken. En vervolgens de filets en poten apart houden. Ik vond dat er nog al wat kracht bij kwam kijken om alles goed te kunnen ontleden. Mijn tempo lag ook verschrikkelijk laag. In de tijd dat ik 1 haan had gedaan hadden de andere twee de rest al ongeveer gedaan. Het vlees afspoelen en daarna sorteren en in de diepvries. Ook ik mocht mijn zelf geslachte haan in een diepvrieszakje mee naar huis.

Het duurde echt wel even voordat ik het ging eten. Hanen vlees na een bepaalde leeftijd smaakt een beetje naar wild, niet echt mijn smaak. Maar in de soep en veel kruiden erbij was het een smakelijk gebeuren. En het eet toch anders als je weet hoeveel werk het is voordat het bij je op het bord ligt en als je hem zelf hebt geslacht.

Plaats een reactie